Proljeće u povrtnjaku

Što je bitno prije sijanja / sadnje povrća?

Uspješna proizvodnja povrća temelji se na pravilnom odabiru sorte, pravilnoj gnojidbi, dobroj obradi tla te mnogim drugim čimbenicima koji utječu na rast i razvoj same kulture.

Osvrnut ćemo se na predsjetvenu gnojidbu i njezinu važnost kod proizvodnje povrća.

Mnogi se pitaju zbog čega su važna organska gnojiva? Upotreba organskih gnojiva povećava udio organske tvari u tlu, istovremeno rahli i prozračuje tlo. Osim toga tla koja su bogata organskom tvari se brže zagrijavaju u proljeće što povoljno utječe na početni razvoj mladih biljaka.

Najčešće se koristi dobro fermentirano stajsko gnojivo koje je poželjno ukopati u tlo zaoravanjem.

Treba imati na umu da primjena samo stajskog gnojiva povrću ne osigurava dovoljnu količinu hranjiva pa se uz njega obavezno primjenjuju i mineralna NPK gnojiva.

Tijekom vegetacije poželjno bi bilo obaviti dvije prihrane biljaka, prva je nakon što se biljke dobro ukorjene a druga nakon zametanja prvih plodova.

Jedan od važnih čimbenika u proizvodnji povrća je svakako plodored tj. pravilna izmjena usjeva u vrtu (ne uzgajati istu kulturu godinama na istom mjestu). Zašto je to bitno? Mnogi patogeni imaju sposobnost preživljavanja u tlu i po nekoliko godina, stoga je vrlo važno ne uzgajati kulture koje spadaju čak u istu porodicu jednu za drugom (rajčica i krumpir).

Dobri predusjevi za najvažnije kulture:

  • za rajčicu: kupusnjače, mahunarke, tikvice, korjenasto povrće
  • za papriku: tikvice, mahunarke i korjenasto povrće
  • za kupusnjače: krumpir, rajčica, paprika, mahunarke, luk i korjenasto povrće
  • za mladi krumpir: korjenasto povrće
  • za krastavac i lubenicu: paprika, rajčica, krumpir
  • za mladi luk: paprika, rajčica, krastavac, lubenica
  • za korjenasto povrće: paprika, rajčica, krastavac, mahunarke
  • za mahunarke: rajčica, paprika, kupusnjače, tikvice.

Pridržavanjem pravilnog plodoreda, poznavanjem zahtjeva biljaka te dobrom gnojidbom i prihranom naš rad i trud u povrtnjaku će biti nagrađen obilnim urodom zdravog i kvalitetnog povrća.

Povrtnjak1Povrtnjak2

0 odgovori

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno možete dati svoj doprinos!

Odgovori