Proljeće u povrtnjaku
Što je bitno prije sijanja / sadnje povrća?
Uspješna proizvodnja povrća temelji se na pravilnom odabiru sorte, pravilnoj gnojidbi, dobroj obradi tla te mnogim drugim čimbenicima koji utječu na rast i razvoj same kulture.
Osvrnut ćemo se na predsjetvenu gnojidbu i njezinu važnost kod proizvodnje povrća.
Mnogi se pitaju zbog čega su važna organska gnojiva? Upotreba organskih gnojiva povećava udio organske tvari u tlu, istovremeno rahli i prozračuje tlo. Osim toga tla koja su bogata organskom tvari se brže zagrijavaju u proljeće što povoljno utječe na početni razvoj mladih biljaka.
Najčešće se koristi dobro fermentirano stajsko gnojivo koje je poželjno ukopati u tlo zaoravanjem.
Treba imati na umu da primjena samo stajskog gnojiva povrću ne osigurava dovoljnu količinu hranjiva pa se uz njega obavezno primjenjuju i mineralna NPK gnojiva.
Tijekom vegetacije poželjno bi bilo obaviti dvije prihrane biljaka, prva je nakon što se biljke dobro ukorjene a druga nakon zametanja prvih plodova.
Jedan od važnih čimbenika u proizvodnji povrća je svakako plodored tj. pravilna izmjena usjeva u vrtu (ne uzgajati istu kulturu godinama na istom mjestu). Zašto je to bitno? Mnogi patogeni imaju sposobnost preživljavanja u tlu i po nekoliko godina, stoga je vrlo važno ne uzgajati kulture koje spadaju čak u istu porodicu jednu za drugom (rajčica i krumpir).
Dobri predusjevi za najvažnije kulture:
- za rajčicu: kupusnjače, mahunarke, tikvice, korjenasto povrće
- za papriku: tikvice, mahunarke i korjenasto povrće
- za kupusnjače: krumpir, rajčica, paprika, mahunarke, luk i korjenasto povrće
- za mladi krumpir: korjenasto povrće
- za krastavac i lubenicu: paprika, rajčica, krumpir
- za mladi luk: paprika, rajčica, krastavac, lubenica
- za korjenasto povrće: paprika, rajčica, krastavac, mahunarke
- za mahunarke: rajčica, paprika, kupusnjače, tikvice.
Pridržavanjem pravilnog plodoreda, poznavanjem zahtjeva biljaka te dobrom gnojidbom i prihranom naš rad i trud u povrtnjaku će biti nagrađen obilnim urodom zdravog i kvalitetnog povrća.
Ostavite odgovor
Želite se pridružiti raspravi?Slobodno možete dati svoj doprinos!