U-BERBU-ZAJEDNO

U BERBU ZAJEDNO

Dobro vino se može proizvesti isključivo od zdravog grožđa.

Nakon obavljenog posla u vinogradu slijedi rad u vinskom podrumu. Kad smo utvrdili rok berbe s obzirom na vanjski izgled bobice, količinu šećera i kiselina te vremenske prilike kreće se u posao. Prilikom berbe treba odvajati zdravo od bolesnog grožđa, a bilo bi poželjno da se prerada obavi u istom danu kao i berba.
Tehnološke procese prerade grožđa ne možemo zamisliti bez sumporenja, koje je potrebno smanjiti na najmanju moguću mjeru.
Preporuča se moštu dodati i enološke preparate čime postižemo bolju izraženost sortnih karakteristika i aroma.
Čimbenici koji utječu na alkoholnu fermentaciju su: temperatura mošta, aerobni i anaerobni uvjeti, dnevna svijetlost, sastav mikroflore mošta, kemijski sastav mošta, CO2, SO2, pritisak u bačvi itd.
U modernoj proizvodnji vina koriste se selekcionirani vinski kvasci koji usmjeravaju vrenje u pravom smjeru, osiguravaju najbolje iskorištenje i izraženost sortnih karakteristika, a prodaju se pod različitim trgovačkim imenima npr. Uvaferm (Saccharomyces cerevisiae).
Tijek fermentacije kontrolira se vrenjačom, kušanjem ili refraktometrom.
Nakon uloženog truda u proizvodnju grožđa, a zatim i proizvodnju vina treba znati i uživati u plodovima svog rada.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori