BERBERIS THUNBERGII Atropurpurea Nana 

Listopadni, patuljasti grm, naraste do visine 0,60-0,70 m, tamnocrvenih do tamnozelenih kožastih listića, u jesen poprima jarko crvenu boju. Biljka trnovitih grana, cvate sitnim, žutim cvjetovima u svibnju. Najpogodniji položaj za rast biljke je na suncu ili u polusjeni. Poželjno je humusno, umjereno propusno tlo, a otporna je na niske temperature, dim i prašinu. Dobro podnosi orezivanje, a može se oblikovati u rano proljeće ili kasno u jesen. Sadi se 4-8 biljaka po metru dužnom.

CUPRESSOCYPARIS LEYLANDII 

Zimzelena biljka, pogodna za više živice. Najpogodnija za sadnju su propusna zemljišta, te sunčani i polusjenoviti položaji. Izuzetno dobro podnosi orezivanje, stoga je najzahvalnija za formiranje guste i dugotrajne žive ograde, od kasnog proljeća do rane jeseni, čime se regulira visina, gustoća i željeni oblik. Također, raste relativno brzo, osigurava dobru zvučnu barijeru i dobro podnosi onečišćenje zraka. Sadi se na razmaku od 0,70 m.

ELAEAGNUS EBBINGEI 

Zimzeleni grm, odlično podnosi orezivanje, tako da ga se može oblikovati manjeg i kompaktnijeg. Vrlo je zahvalan, te nije zahtjevan glede uvjeta uzgoja, jedino što ne podnosi je loše drenirano tlo. Može rasti na siromašnim tlima, podnosi sušu, odgovara mu i sunce i potpuna sjena, a otporan je na hladnoću. Cvate na jesen, a plodovi su zreli u travnju ili svibnju. Također je otporna na niske temperature.

TRACHELOSPERMUM JASM.  

Zimzelena, brzorastuća penjačica bijelih cvjetova intenzivnog mirisa, cvate tijekom svibnja i lipnja. Najbolje uspijeva na vrlo ocjeditim tlima, te sunčanim ili polusjenovitim položajima, kada se dobro ukorijeni podnosi vjetar i sušna razdoblja. List je sjajan, kožast, duguljastog oblika. Može narasti 9-12 m u visinu i 4-10 m u širinu. Orezivanje se vrši u proljeće. Dosta dobro podnosi hladnoću, zahvalna je za zaštitu od pogleda, a ne zauzima puno prostora.

PHOTINIA X FRASERI Red Robin 

Zimzeleni grm koji se često koristi kod uređenja stambenih objekata, no i u privatnim vrtovima. Traži umjereno vlažna drenirana tla, a podnosi glinena, kisela i alkalna tla. Naraste 1,5-3 m u visinu i do 3 m u širinu. Stariji listovi su kožasti, blago nazubljeni, zelene boje, a u jesen izbacuje novo lišće crvene boje. Cvate u svibnju, cvijet je sitan bijele boje, plod je okrugli crne boje. Nije jako zahtjevna biljka, dobro podnosi orezivanje, može se saditi kao živica svakih 50 cm, a otporna je na niske temperature.

TAXUS BACCATA 

Zimzeleni uspravni grm, do 4 m visine. Dobro raste u zasjeni i na otvorenim sunčanim mjestima. Voli lagano kisela do jako alkalna tla, vapnenac i vlažna tla, a otporna je na zagađenje. Sporo raste, ali je dugovječna, te dobro podnosi niske temperature i orezivanje, stoga redovitim oblikovanjem može nalikovati gustom zelenom zidu. Kora je crvenkastosmeđe boje, iglice tamnozelene boje, cvate žutim sitnim cvjetovima, te je posebno dekorativna u jesen kada ima crvene plodove.